حضرت آیت الله العظمی بهجت«قدّس سرّه» در فرمایشاتی در مورد وصیت حضرت فاطمه زهرا میفرمایند:«این كه حضرت زهرا ـ علیهاالسّلام ـ بعد از آن همه مظلومیت، در حال احتضار وصیت نمود كه شبانه دفن گردد،(1) كار عجیبى بود كه نظیر كار پیغمبران ـ علیهم السّلام ـ است؛ زیرا كار كسى كه نزاع كند و مغلوب شود و كشته و شهیده گردد و علیه او قضاوت بشود و آن همه بلاها را ببیند، و با این حال راهى را پیدا كند كه خود را مثل غالب جلوه دهد و غالب بودن خود را به دیگران نشان دهد، به كار پیغمبران و اعجاز شباهت دارد، راهى كه فكر بشر از فهم آن عاجز بود و آن این كه وصیت نمود بدون تشییع شبانه دفن گردد.
اگر دستگاه حكومت و خلافت به فكرشان مى رسید كه حضرت زهرا ـ علیهاالسّلام ـ چنین كارى را مى خواهد بكند، به منزل آن حضرت وارد مى شدند و از انجام آن جلوگیرى مى كردند.
بعد از دفن نیز راهى جز نبش قبر آن حضرت نبود كه حضرت امیر ـ علیه السّلام ـ از آن جلوگیرى نمود و نتوانستند كارى بكنند.
حضرت زهرا(س) در وصیتشان فرمودند: ای علی! میت در چنین لحظه هایی....
«وقتى من وفات كردم على جان تو غسل و كفن مرا به عهده گیر و بر من نماز بگزار و مرا درون قبر گذاشته دفنم كن و خاک را بر روى قبر من ریخته مساوى كن و بر بالینم رو به روى من بنشین و زیاد قرآن بخوان و دعا كن ، زیرا در چنین لحظه هایى میت به انس گرفتن با زندگان محتاج است من تو را به خدا مى سپارم و درباره فرزندانم سفارش به نیكوكارى دارم.» (2)
از آخرین دعاهای بانوی دو عالم
اسماء همسر جعفر طیار، نقل مى كند: در لحظه هاى پایان عمر حضرت فاطمه زهرا(س )، متوجه آن بزرگ زنان عالم بود. ابتدا غسل كرد و لباس ها را عوض كرد و در خانه مشغول راز ونیاز با خدا شد.
جلو رفتم ، فاطمه (س ) را دیدم كه رو به قبله نشسته ، و دست ها را به سوى آسمان برآورده ، چنین دعا مى كند: پروردگارا! به حق پیامبرانى كه آن ها را برگزیدى ، و به گریه هاى حسن و حسین در فراق من ، از تو مى خواهم گناهكاران شیعیان من و شیعیان فرزندان مرا ببخشایى.(3)
مقام معنوى فاطمه زهرا علیهاالسلام
رهبر فرزانه انقلاب در سخنانی در مورد مقام معنوی حضرت فاطمه زهرا(س) میفرمایند:این چه دانش والایى است؟ این چه معرفت و حكمت بى نظیرى است كه خداى متعال به یک زن در سنین جوانى مى بخشد؟ این مقام معنوى حضرت زهرا علیهاالسلام است . این مسائل معنوى تا حدود زیادى به فضایل علمى ارتباط پیدا مى كند. ارتباط پیدا مى كند به آن چه كه از تلاش فاطمه زهرا علیهاالسلام ناشى مى شود. (4)
توسلی عجیب به فاطمه (س)
یكى از طلاب فاضل و مورد وثوق تعریف مى كند: زمانى كه در نجف اشرف مشغول تحصیل بودم ، یك روز در ماه مبارك رمضان ، طرف عصر غذایى براى افطار خود تهیه كرده و در حجره گذاردم و بیرون آمده و در را قفل كردم . پس از اداى نماز مغرب و عشا و گذشتن مقدارى از شب براى صرف افطار برگشتم به مدرسه . چون به در حجره رسیدم دست در جیب نموده ، اما كلید را نیافتم . داخل صحن مدرسه را خوب گشتم و از بعضى طلاب كه در مدرسه بودند سوال نمودم ، اما باز هم كلید پیدا نشد. به علت گرسنگى و نیافتن راه چاره سخت پریشان شدم . از مدرسه بیرون آمده ، متحیرانه به سوى حرم مطهر مى رفتم و به زمین نگاه مى كردم . ناگاه مرحوم حاج سید مرتضى كشمیرى (اعلى الله مقامه ) را دیدم . سبب حیرتم را پرسید؛ مطلب را عرض كردم ، پس با من به مدرسه آمد و نزد حجره ام فرمود: معروف است كه نام مادر حضرت موسى كلید قفل هاى بسته است . پس چگونه نام نامى حضرت فاطمه علیهاالسلام چنین اثرى نكند؟ آن گاه دست روى قفل نهاد و ندا كرد: یا فاطمه كه ناگهان قفل باز شد.
ذکر کثیر چیست؟
امام صادق علیه السلام درباره آیه اذكروا الله ذكرا كثیرا مى فرماید: من سبح تسبیح فاطمة علیهاالسلام ، فقد ذكر الله الذكر الكثیر. كسى كه تسبیح فاطمه زهرا علیهاالسلام را بگوید، خدا را به ذكر كثیر یاد كرده است (و به فرمان خداى متعال در این آیه شریفه عمل كرده است ).
دنیای ما نبوده برازنده شما// هجده نفس،زمین شده شرمنده شما
از عرش آمدی و زمین آبرو گرفت
باید برای بردن نامت وضو گرفت
نور قریش! تا که تویی صاحب دلم
غرق خداست شعب ابی طالب دلم
عمرت نفس نفس همه تلمیح زندگی ست
حرفت چراغ راه و مفاتیح زندگی ست
از این شکوه،ساده نباید عبور کرد
باید مدام زندگی ات را مرور کرد
آیینه ای و سنگ صبور پیمبری
در هر نفس برای پدر مثل مادری
اشک شما عذاب بهشت است،
خنده کن
لبخندت آفتاب بهشت است،
خنده کن
دنیای ما نبوده برازنده شما
هجده نفس
زمین شده شرمنده شما
آیینه ای نهاده خدا بین سینه ام
حس میکنم مزار تو را بین سینه ام (سید حمیدرضا برقعی)
برای توسل به حضرت فاطمه(علیهاالسلام) نماز و زیاراتی ذکر شده است که با انجام آنها می توان گام هایی را در جهت نزدیک شدن به حضرت برداشت.
نماز حضرت زهرا(علیهاالسلام)
نماز حضرت زهرا(علیهاالسلام) دو ركعت است؛ بدین صورت كه در ركعت اول بعد از حمد 100 مرتبه سوره قدر و در ركعت دوم بعد از حمد 100 مرتبه سوره توحید خوانده مىشود.
نماز استغاثه به حضرت زهرا (علیهاالسلام)
در مفاتیح الجنان روایت شده است كه: هر گاه حاجتى دارى دو ركعت نماز به جاى آور و پس از سلام سه مرتبه تكبیر بگو و پس از آن تسبیحات حضرت فاطمه(علیهاالسلام) را بگو، آنگاه به سجده برو و صد مرتبه بگو: «یا مولاتى یا فاطمةُ اغیثینى» ، سپس جانب راست صورت را بر زمین(مُهر) بگذار و همان ذكر را صد مرتبه بگو، سپس جانب چپ صورت را بر زمین(مُهر) بگذار و صد مرتبه همان ذكر را بگو و حاجت خود را بخواه، به خواست خداوند حاجتت برآورده مىشود.
روز زیارت مخصوص حضرت زهرا(علیهاالسلام)
در روایات، هر یك از روزهاى هفته و ساعات شبانه روز به نام یكى از معصومین( علیهم السلام) نامگذارى شده و براى هر روز و هر هفته با توجه به همین نامگذاری ها، ادعیه و اعمالى بیان شده است .
از بین روزهاى هفته، روز یكشنبه متعلق به امیرالمؤمنین و فاطمه زهرا (علیهماالسلام) مىباشد و از بین ساعات شبانه روز، ساعت آخر شب؛ نزدیك اذان صبح، متعلق به فاطمه زهرا(علیهاالسلام) است. زیارت مخصوص حضرت زهرا (علیهاالسلام) در روز یكشنبه چنین است:
«السلام علیك یا ممتحنة امتحنك الذى خلقك قبل ان یخلقك لما امتحنك به صابرة و نحن لك اولیاء مصدقون و لكل ما اتى به ابوك صلى الله علیه و آله و اتى به وصیه علیه السلام مسلمون و نحن نسئلك اللهم اذ كنا مصدقین لهم ان تلحقنا بتصدیقنا بالدرجة العالیة لنبشر انفسنا بانا قد طهرنا بولایتهم علیهم السلام.» (7)
نمیرید، مگر آن كه مسلمان باشید!
حضـرت زهـرا(س) در آن سخنزانـى معروفـش در مسجـد فـرمـود: خـداونـد ایمـان را بـراى تطهیـر شمـا از شـرك قـرار داد،
و نماز را براى پاك شدن شما از تكبر،
و زكـات را بـراى پـاك كـردن جـان و افزونـى رزقتان،
و روزه را براى تثبیت اخلاص،
و حج را براى قوت بخشیدن دین ،
و عدل را براى پیراستن دلها،
و اطاعت ما را براى نظم یافتن ملت،
و امـامت مـا را بـراى در امـان مـانـدن از تفرقه،
و جهاد را براى عزت اسلام،
و صبر را براى كمك در استحقاق مزد،
و امـر به معروف را بـراى مصلحت و منـافع همگـانـى ،
و نیكـى كـردن به پـدر و مـادر را سپـر نگهدارى از خشـم ،
و صله ارحام را وسیله ازدیاد نفرات،
و قصاص را وسیله حفظ خون ها،
و وفـاى به نذر را بـراى در معرض مغفـرت قـرار گـرفتـن ،
و به انـدازه دادن تـرازو و پیمـانه را بـراى تغییـر خـوى كـم فـروشـى،
و نهى از شـرابخـوارى را بـراى پـاكیزگـى از پلیـدى ،
و دورى از تهمت را بـراى محفـوظ مـاندن از لعنت،
و تـرك سـرقت را بـراى الزام به پـاكـدامنى ،
و شـرك را حـرام كـرد بـراى اخلاص به پـروردگـارى او ،
بنابـرایـن ، از خـدا آن گـونه كه شایسته است بتـرسید و نمیرید، مگر آن كه مسلمان باشید،
و خـدارا در آنچه به آن امر كرده و آنچه از آن بازتان داشته است اطاعت كنید،
زیرا كه "از بندگانـش ، فقط آگاهان، از خـدا مـى ترسند."( سـوره فاطر آیه28 ) (8)
توصیه ای برای عموم مردم
حضرت آیت الله وحید خراسانی در فرمایشاتی مکرر و با تاکید به مساله با اهمیت اقامه عزا در روز شهادت و حرکت دسته های عزاداری توصیه فرمودند. معظم له در پاسخ به سوالی درباره آغاز و پایان ایام فاطمیه بیان فرمودند که از روز ۱۳ جمادی الاول شروع می شود تا روز ۳ جمادی الثانی که تعطیل است و اوج سوگواری در آن روز است که توجه به آن روز سیره بزرگان از فقهایی همچون میرزای نایینی و مرحوم آخوند خراسانی بوده است.
همچنین فرمودند در روز قیامت که یوم الحسره و روز افسوس و پشیمانی است، همه آنها که مسیری جز مسیر اهل بیت را برگزیدند، انگشت ندامت خواهند گزید و آرزو می کنند که ای کاش از مدت عمر خود برای خدمت به آستان ائمه طاهرین به خصوص مادر مظلومه شان بهره می بردند.
ایشان ضمن توصیه ای برای عموم مردم می فرمایند:اول: تلاوت روزانه سوره یاسین و هدیه کردن ثواب آن به حضرت فاطمه زهرا(سلام الله علیها).
دوم: آغاز ختم قرآن به صورت روزانه به هر میزان که میسر است و هدیه کردن آن به امام عصر علیه السلام . که بر اساس حدیث صحیح و معتبری بشارت داده شده که کسی که چنین هدیه ای به امام زمان علیه السلام می دهد (و هو معه)یعنی به مقام معیت با آن بزرگوار می رسد.
1.بحار الانوار، ج 49، ص 192؛ اقبال الاعمال، ص 623؛ عیون اخبار الرضا، ج2، ص187؛ نهج الحق، ص270؛ رسالة حول حدیث « سخن معاشر الانبیاء لانورّث »، ص 28.
2-بیت الاحزان ، ص 176.
3-ذخائر العقبى ، ص 53.
4- سخنرانى مقام معظم رهبرى در تاریخ 25/9/71.
5-معانى الاخبار، ص 193.
6- مفاتیح الجنان، انتشارات فاطمة الزهرا، . ص423 .
7- مفاتیح الجنان، انتشارات فاطمة الزهرا، قم، ص91 .
8-احتجاج طبرسى ، ص 99، چاپ سعید.
منبع:برنا
نظرات شما عزیزان: